Malta opnieuw het meest LGBTIQ+-vriendelijke land van Europa

Malta pronkt dit jaar helemaal bovenaan de Rainbow Index. En dat al voor de achtste keer op rij. Dat maakt Malta het meest LGBTIQ+-vriendelijke land van Europa. België volgt op plaats twee. Daarenboven organiseert het de EuroPride in september 2023. Daarmee krijgt het grootste LGBTIQ+-festival van Europa een extra glans.

Elk jaar kent de Rainbow Index alle Europese landen een score toe. Per land geeft de index aan in hoeverre mensen uit de LGBTIQ+-gemeenschap er dezelfde rechten genieten als de rest van de bevolking. De Rainbow Index zag het levenslicht in 2009 en is anno 2023 nog altijd brandend actueel. Zo scoren sommige landen minder dan 10 procent. Een schril contrast met de score van Malta: die bedraagt 89 procent. 

Iedereen overal welkom
Malta claimt het goud met veel overtuiging. Het gat met de nummer twee op de lijst, België, bedraagt 13 procent. Op het mediterraanse eiland heerst dan ook een groot samenhorigheidsgevoel. Mensen uit de LGBTIQ+-gemeenschap? Die worden er niet naar een hoekje verwezen. Malta kent namelijk geen aparte LGBTIQ+-buurten. Iedereen is overal welkom.
Dat bewijst ook het uitgebreidere rapport van de Rainbow Index. Dat berekent z’n jaarlijkse scores aan de hand van ruim 75 criteria. Wat blijkt? Volgens de Maltese grondwet is iedereen gelijk: je geslacht, geloofsovertuiging, afkomst … hebben helemaal geen invloed op je rechten. Ook in de gezondheidszorg, het onderwijs en op de arbeidsmarkt is er geen onderscheid. Maltese inwoners trouwen of leven samen met wie ze willen. Zelfs de procedure om van geslacht te veranderen, loopt er vlotter dan in veel andere landen. Daarnaast strijdt de nationale overheid tegen LGBTIQ+-haat en beschermt het zowel de vrijemeningsuiting als de gelijke rechten van asielzoekers.

Malta host EuroPride 2023
Net dit jaar organiseert Malta de EuroPride, het grootste LGBTIQ+-festival van Europa. Van 7 tot en met 17 september 2023 strijkt het evenement neer op de eilandenarchipel. Tien dagen lang genieten bezoekers van concerten, voordrachten en feestjes. Hoogtepunten op de kalender zijn de kick-off op 7 september, de Gozo Pride March op 9 september, alsook de finale EuroPride March en het EuroPride Concert, beiden op 16 september.
Malta verwent de bezoekers van de EuroPride niet alleen met zijn open-minded cultuur, maar ook met zijn zuiderse klimaat. De eilandengroep ligt in de Middellandse Zee, tussen het Europese en het Afrikaanse vasteland. De zon schijnt er gemiddeld 300 dagen per jaar. In september schommelt het kwik tussen 23 en 30°C, terwijl een lichte zeebries af en toe voor verfrissing zorgt.

Compact eiland boordevol bezienswaardigheden
Extra handig: naast Maltees en Italiaans spreken zogoed als alle inwoners Engels. Je vraagt dus makkelijk de weg naar de mooiste bezienswaardigheden in de buurt. En dat zijn er wel wat. Zo hop je langs de rotsachtige kustlijn van de ene idyllische baai naar de andere. Terwijl je landinwaarts historische steden als Valletta, Mdina en Sliema aaneen rijgt. Malta telt ook drie UNESCO werelderfgoedsites. Zo voeren de megalithische tempels van Ħaġar Qim je duizenden jaren terug in de tijd.
Vanop het Maltese hoofdeiland vaar je naar de kleinere eilandjes Gozo en Comino. Daar duik je in het azuurblauwe water van Blue Lagoon. Of bezoek je een plaatselijke wijngaard, waar je enkele internationaal bejubelde wijnen degusteert.

Meer info : https://europride2023.mt/ 

Over Malta
Malta, officieel Republiek Malta, ligt in de Middellandse Zee. De Maltese eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes. Het is een bijzonder stukje Europa, er wordt links gereden en Maltees en Engels zijn de officiële talen. Je vindt er een mix van culturen, een indrukwekkend erfgoed, prachtige azuurblauwe baaien en de zonnigste hoofdstad van Europa. Vanuit België zijn er dagelijkse vluchten en na 2,5 uur vliegen ben je er al.  www.visitmalta.com 

Leave a Reply

%d bloggers like this: