Malta, een eiland boordevol evenementen !

Het mediterraanse Malta trakteert je het hele jaar door op aangename, zuiderse temperaturen. Kan je daardoor moeilijk beslissen wanneer je nu het beste naar de eilandengroep afzakt? Werp dan een blik op de evenementenkalender.  Malta organiseert namelijk een heleboel geweldige concerten en festivals, gaande van een vuurwerkfestival, lichtfestival, wijnfestival tot de Europride 2023. De belangrijkste sommen we hieronder voor je op.
 
24-30 april: The Malta International Fireworks Festival
De historische haven van Valletta ziet er altijd betoverend uit. Al zorgt het internationale vuurwerkfestival voor extra magie. Zeven avonden lang knallen ’s werelds beste vuurwerkartiesten hun mooiste pijlen de lucht in. En dat op het ritme van de muziek.

20 mei: Lejl Imkebbes – Festival of Lights
Naast het Maltese hoofdeiland ontdek je het pittoreske eiland Gozo. Daar baadt de historische stad Cittadella op 20 mei in het warme licht van maar liefst 30.000 kaarsen. Het kaarslicht biedt je een unieke kijk op het heuvelachtige landschap en de kustlijn.
 
31 mei – 4 juni: Days Like These
Feesten? Dat hoeft niet altijd ’s nachts te gebeuren. Dat bewijst Days Like These. Dit festival brengt een ode aan de urbanmuziek en verenigt verschillende internationale artiesten. Tussen het dansen door zet je je tanden in de mondiale festivalkeuken.

16-25 juni: Malta International Arts Festival
Muziek, dans, theater, beeldende kunst, moderne installaties, films en zelfs erfgoedevents … tijdens het Maltese kunstenfestival komen ze allemaal aan bod. Extra leuk: het festival strekt zich uit over de ganse archipel en voert je naar talrijke bezienswaardigheden en iconische monumenten.
 
21-25 juni: Malta International Wine Festival
Tijdens het internationale wijnfestival degusteer je maar liefst 400 unieke wijnen, afkomstig van over de hele wereld. Én van het sublieme Maltese terroir natuurlijk. Je spreekt ondertussen met enkele gepassioneerde wijnbouwers en geniet van livemuziek.
 
9 juli: BBC Concert Orchestra – Celebrating 100 years of Hollywood
Zo’n 70 professionele muzikanten en 20 ongelooflijke zangers: samen vormen ze het prestigieuze BBC Concert Orchestra. Op 9 juli strijken ze neer in Malta en nemen ze je mee door de geschiedenis van Hollywood. Zo spelen ze de onsterfelijke muziek van La La Land, Topgun, James Bond, Jurassic Park, The Greatest Showman, Dirty Dancing …

11-15 juli: Malta Jazz Festival
De straten van Valletta veranderen in een grote dansvloer tijdens het Malta Jazz Festival. Je verkent alle uithoeken van de jazzmuziek. Het festival trekt namelijk niet alleen wereldberoemde, maar ook lokale, getalenteerde muzikanten aan.
 
19-25 juli: Malta International Food Festival
Dol op buitenlandse keukens? Dan is het Malta International Food Festival jou op het lijf geschreven. Zeven dagen lang smul je van talloze internationale gerechten en leer je ook het typische Maltese terroir kennen. Om duimen en vingers bij af te likken!
 
13-16 augustus: Glitch Festival
Glitch doet Malta daveren op z’n grondvesten. Het festival pakt uit met maar liefst zeven podia én een stevige, elektronische beat. Zo woon je een exclusieve rooftop pool party of een cave rave bij. Zelfs de Belgische deejay Charlotte de Witte pronkt op de affiche.

1-2 september: André Rieu – Live in Concert
Op 1 en 2 september landt grootmeester André Rieu in het betoverende Floriana, de voorstad van Valletta. Samen met het zestigkoppige Johan Strauss Orkest speelt hij er zijn bekendste klassiekers. Met zijn Stradivariusviool uit 1732 trakteert hij je op romantische ballads, klassieke muziekstukken en wereldberoemde hits.
 
7-17 september: EuroPride Valletta
Gelijke rechten voor iedereen, dat is waar EuroPride voor streeft. En dat doet het festival op een erg kleurrijke, feestelijke manier. Elf dagen lang bezoek je LGBTQ+-conferenties, kunsttentoonstellingen, feestjes, dansoptredens, theaterstukken en filmvoorstellingen. Hoogtepunten op het programma zijn de Gozo Pride March op 9 september en de EuroPride mét spetterend concert op 16 september.

21 oktober: Rolex Middle Sea Race
Noem de Rolex Middle Sea Race gerust één van de meest prestigieuze en uitdagende zeilwedstrijden ter wereld. Op 21 september schiet het indrukwekkende deelnemersveld uit de startblokken in de haven van Valletta, onder begeleiding van een luid kanonschot. Daarna zie je hen razendsnel de open zee tegemoet varen.

Vanaf begin december: Il-Milied
Voor de kerstfans onder ons is december een gedroomde periode om naar de Maltese eilanden af te reizen. Il-Milied, bij ons gekend als Kerstmis, is een feestdag die uitvoerig gevierd wordt. De festiviteiten starten zelfs al begin december! Verschillende kerstmarkten fleuren de straten op en overal vind je kerstversiering. Van Fairyland, een heus kerstmandorp met reuzenrad in Valletta, tot spetterend vuurwerk met Nieuwjaar. Je zal je zeker niet vervelen tijdens de eindejaarsperiode in Malta.

Benieuwd naar meer evenementen op de Maltese eilanden?
Surf dan naar www.visitmalta.com/en/events-in-malta-and-gozo 

Over Malta
Malta, officieel Republiek Malta, ligt in de Middellandse Zee. De Maltese eilandengroep bestaat uit de eilanden Malta, Gozo, Comino en enkele onbewoonde eilandjes. Het is een bijzonder stukje Europa, er wordt links gereden en Maltees en Engels zijn de officiële talen. Je vindt er een mix van culturen, een indrukwekkend erfgoed, prachtige azuurblauwe baaien en de zonnigste hoofdstad van Europa. Vanuit België zijn er dagelijkse vluchten en na 2,5 uur vliegen ben je er al.  www.visitmalta.com 


Voor het meeste recente reisadvies, zie https://diplomatie.belgium.be/nl 

Leave a Reply

%d bloggers like this: